Trendy ve vývoji auditu IS - Vorobiova, Yuliia; Svatá, Vlasta, 1952-; Muknšnábl, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Diplomová práce se zabývá proměnou přístupů k auditu informačních systémů (IS) v kontextu digitální transformace, technologických inovací a rostoucích nároků na kybernetickou odolnost. Zaměřuje se především na praktické dopady zavádění moderních nástrojů, jako jsou umělá inteligence (AI), cloud computing či robotická procesní automatizace (RPA), a na to, jak tyto technologie ovlivňují každodenní praxi IT a bezpečnostních týmů. Praktická část práce je založena na případové studii mezinárodní maloobchodní společnosti, která se připravuje na rozšířený auditní dohled v souladu s regulatorními rámci a zároveň reaguje na technologické výzvy spojené s hybridní infrastrukturou, decentralizovaným řízením přístupů a integrací cloudových služeb. Pomocí tematické analýzy rozhovorů s analytiky z různých oddělení (IAM, data, bezpečnost) byly identifikovány čtyři klíčové oblasti: technická a organizační složitost, nedostatek znalostního přenosu, obavy z netransparentních výstupů AI nástrojů a slabá komunikace mezi expertními týmy a vedením. Výsledky ukazují, že technologie jako AI a automatizace jsou vnímány jako klíčové pro budoucnost auditu IS, nicméně jejich úspěšné zavedení závisí na odborné připravenosti týmů, dostupnosti školení a vnitrofiremní kultuře. Práce navrhuje konkrétní opatření, včetně podpory nepřetržitého auditování, rozvoje digitálních kompetencí a budování jednotné dokumentační báze. Tím přináší rámec aplikovatelný pro modernizaci auditu IS ve velkých organizacích, které čelí výzvám souvisejícím s digitalizací, bezpečností a komplexitou systémových prostředí.
Vedoucí práce: Vlasta Svatá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses