Komparace nemocenského pojištění OSVČ a zaměstnanců v ČR - Slavíková, Simona (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na komparaci nemocenského pojištění zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných v ČR. Výzkum je realizován za využití kvalitativních metod, konkrétně pomocí metody polostrukturovaných hloubkových rozhovorů a modelové situace. Cílem práce je nejen identifikovat a popsat klíčové rozdíly ve fungování nemocenského pojištění u obou skupin, ale rovněž analyzovat motivace a důvody, které vedou OSVČ k dobrovolné účasti na tomto pojištění. Výsledky práce slouží jako zdroj informací pro tvůrce sociální politiky, osoby samostatně výdělečně činné při zvažování účasti na systému nemocenského pojištění, manažery, ale i odbornou veřejnost.