Optimalizace procesů a řízení změn v SAP payroll - Duchek, Karel (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na optimalizaci procesů a řízení změn v systému SAP Payroll s využitím principů akčního výzkumu a agilního řízení. Hlavním cílem je identifikovat příčiny prodloužené doby implementace změn, navrhnout efektivní opatření a vyhodnotit jejich účinnost v praxi. Výzkum kombinuje kvalitativní metody, jako je analýza dokumentace a rozhovory se stakeholdery, s kvantitativním sledováním výkonnostních metrik. Na základě zjištěných slabin v oblasti komunikace, schvalovacích procesů a správy dokumentace byla implementována opatření zahrnující zjednodušení workflow, jasné definování odpovědností rolí a zavedení agilních principů. Kvantitativní analýza prokázala zkrácení doby realizace změn o více než 54 %. Diplomová práce přináší konkrétní doporučení pro efektivní řízení změn v prostředí SAP Payroll a představuje metodologii využitelnou i v dalších oblastech HR a ERP systémů.