Rozhodování spotřebitelů : zapojení partnera do rozhodování - Loulová, Anna (2025)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem sdíleného rozhodování na partnerskou spokojenost v českém kontextu. Studie představuje částečnou replikaci studie "Better to Decide Together: Shared Consumer Decision Making, Per-ceived Power, and Relationship Satisfaction" od Brick a jeho kolegů (2022), se zásadními metodologickými a kontextuálními rozšířeními. Výzkum ukazuje, že sdílené rozhodování významně zvyšuje partnerskou spokojenost, přičemž jeho účinek je zprostředkován nejen vnímanou mocí, ale i důvěrou, respektem, oceněním a osobní kontrolou. Výsledky rovněž naznačují, že na rozdíl od původní americké studie sehrává vnímaná moc v českém prostředí menší roli, zatímco faktory jako důvěra a respekt vystupují jako klíčové mediátory. Práce přináší nové poznatky o dynamice spotřebitelské-ho rozhodování ve vztazích a podtrhuje význam kulturního kontextu pro interpretaci vztahových procesů.