Sytost a komplexita barevnosti marketingového sdělení na sociálních sítích - Tománek, Nela (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na vliv sytosti a komplexity barevnosti marketingového sdělení na sociálních sítích na spotřebitelské chování, konkrétně na vnímanou důvěryhodnost značky a postoj ke značce. V teoretické části je provedena literární rešerše zaměřená na marketing služeb, marketing na sociálních sítích a vliv vizuálních prvků. Výzkumná část využívá kvantitativní experimentální design, kde byly vytvořeny různé varianty marketingových sdělení lišících se v míře sytosti a komplexity barev. Data byla získána prostřednictvím online dotazníku a analyzována pomocí regresní analýzy. Výsledky částečně ukazují, že vyšší sytost pozitivně ovlivňuje postoj ke značce i vnímanou důvěryhodnost, zatímco vyšší komplexita má negativní vliv. Zároveň byla částečně potvrzena existence moderujícího efektu komplexity. Na závěr jsou formulována doporučení pro praxi i návrhy na budoucí výzkum.