Vliv omezené nabídky na impulzivní nakupování - Trkola, Lukáš; Gunina, Daria; Kincl, Tomáš, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Cílem této diplomové práce je vyhodnotit vliv marketingového sdělení o omezené nabídce na touhu nakupovat impulzivně (UTBI) a prozkoumat mediační roli vnímané vzácnosti (PS) a moderační roli strachu z promeškání (FOMO). Výzkum vycházel z kvantitativního přístupu a byl realizován formou experimentu se třemi scénáři sdělení. Data od 234 respondentů byla analyzována pomocí lineární regresní analýzy a regresního modelu s využitím metody bootstrapping (5 000 replikací). Výsledky neprokázaly významný vliv omezené nabídky na PS, ani na UTBI. Naopak bylo podpořeno, že PS a FOMO mají silný prediktivní vliv na UTBI. Kromě toho byl částečně prokázán moderační efekt FOMO, který nečekaně snižoval vliv množstevně omezené nabídky na UTBI. Získané poznatky přispívají k prohloubení současného stavu vědeckého poznání v oblasti impulzivního nakupování a zároveň přinášejí užitečné implikace pro marketingovou praxi.
Vedoucí práce: Daria Gunina
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses