Návrh metrik měření výkonnosti lidských zdrojů za použití postupů podnikové architektury - Tesař, Jakub; Sládek, Pavel; Maryška, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Cílem této diplomové práce je zmapování IT architektury společnosti DEK a následný návrh relevantní sady metrik pro hodnocení výkonnosti IT lidských zdrojů a kvality jejich práce. Tento požadavek vzešel z potřeby ředitele oddělení zavést objektivní a spravedlivý systém hodnocení osobní odměny zaměstnanců, který usměrní dosavadní subjektivní přístup založený na vnímání nadřízeného. V úvodní fázi práce jsou stanovena teoretická východiska a zvolena metodika případové studie dle Roberta Yina, přičemž další postup je strukturován v souladu s jeho fázemi. Pro popis metrik je využit standard ISO/IEC 25020. Architektura je popsána pomocí rámce TOGAF a primárně jazyka Archimate. Analýza zainteresovaných osob je provedena standardní metodou matice zainteresovaných s hodnocením vlivu a zájmu. Teoretické poznatky prezentované v rešeršní části práce jsou následně aplikovány na prostředí společnosti DEK. Jsou zmapovány jednotlivé vrstvy architektur v souladu s TOGAF, vytvořeny architekturní hlediska pro klíčové zainteresované a na základě identifikovaných vazeb je navržen soubor architekturních metrik. Na tento soubor metrik navazuje návrh metrik pro hodnocení IT lidských zdrojů, odvozený z mapování vazeb mezi architekturními vrstvami a náplní práce konkrétních IT pozic. V závěru práce jsou oba soubory metrik podrobeny kvantitativnímu ověření ze strany zainteresovaných. Klíčovým výstupem práce je návrh metrik pro hodnocení výkonnosti a kvality práce zaměstnanců IT oddělení, který reflektuje zájmy a očekávání klíčových zainteresovaných IT architektury. Součástí práce je také stručné doporučení pro další postup v oblasti rozvoje a optimalizace řízení podnikové informatiky.
Vedoucí práce: Pavel Sládek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: řízení podnikové informatiky [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses