Návrh a testování informační architektury e-shopu s příslušenstvím pro motocykly - Kopecká, Kateřina; Balata, Jan; Kania, Karolina Anna; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
V silně konkurenčním prostředí e-commerce hraje uživatelská zkušenost klíčovou roli při úspěchu nebo neúspěchu internetových obchodů. Dobře navržená informační architektura (IA) pomáhá uživatelům lépe se orientovat na webu, efektivně vyhledávat produkty a pohodlně dokončovat nákup. Tato diplomová práce se zaměřuje na návrh, testování a implementaci nové IA pro internetový obchod společnosti Motocentrum HK, která se specializuje na motocyklové oblečení a příslušenství. Součástí teoretické části práce je literární rešerše metod návrhu informační architektury, tvorby taxonomií a principů UX, dále analýza konkurence a aktuálních trendů v oblasti motocyklového maloobchodu. V praktické části jsou aplikovány metody uživatelského výzkumu – konkrétně otevřený card sorting a tree test – za účelem porozumění mentálním modelům uživatelů a návrhu struktury, která odpovídá jejich očekáváním. Návrh informační architektury byl implementován do prototypu e-shopu, který následně prošel uživatelským testováním použitelnosti. Výsledky ukazují, že nová informační architektura výrazně zlepšuje nalezitelnost produktů a celkovou spokojenost uživatelů a zároveň zkracuje čas potřebný k orientaci. Práce přispívá nejen ke zlepšení e-shopu Motocentrum HK, ale nabízí i přenositelný rámec pro návrh uživatelsky orientované informační architektury pro e-shopy s úzce zaměřeným sortimentem.
Vedoucí práce: Jan Balata
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ux výzkum a design [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses