Fenomén gentrifikace a jeho dopad na pražské podnikatele v městské čtvrti Žižkov - Zachar, Igor; Lindner, Milan; Kubaš, Mario, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje fenomén gentrifikace a její dopady na podnikatelské prostředí v pražské městské čtvrti Žižkov. Práce poskytuje teoretický rámec, který zahrnuje definici gentrifikace, její typologie, fáze, motivační faktory a socioekonomické důsledky. Praktická část se zaměřuje na konkrétní příklady gentrifikace na Žižkově, včetně konkrétních developerských projektů. Podrobně se věnuje identifikaci pozitivních a negativních dopadů na místní podnikatele, jako je nárůst ekonomických příležitostí, zlepšení infrastruktury, ale zároveň i rostoucí náklady a vytlačování původní klientely. Na základě získaných poznatků jsou formulována praktická doporučení pro podnikatele, včetně inovace a diverzifikace nabídky, využití digitálního marketingu, spolupráce s komunitou a finanční i organizační pružnosti. Práce tak nabízí komplexní pohled na možnosti adaptace podniků na dynamicky se měnící podmínky způsobené procesem gentrifikace a přispívá k hlubšímu porozumění tohoto aktuálního fenoménu.
Vedoucí práce: Milan Lindner
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses