Serverless applications in banking environments - Havlíček, Lukáš (2025)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem, implementací a ověřením aplikace postavené na principu serverless architektury v kontextu bankovního prostředí. Cílem práce bylo vytvořit funkční prototyp systému, který obohacuje data o bankomatech z různých zdrojů a poskytuje je mobilnímu bankovnictví prostřednictvím API. V teoretické části byly analyzovány výzvy spojené se serverless architekturou a identifikována specifika vývoje softwaru v bankovním prostředí. Dále byly stanoveny funkční a nefunkční požadavky na systém a určeny návrhové vzory vhodné pro daný kontext. V praktické části byl nejprve navržen systém, který vycházel z definovaných funkčních a nefunkčních požadavků, využíval identifikované návrhové vzory a současně respektoval specifické nároky bankovního prostředí. Na tento návrh následně navázala implementace s využitím nástrojů jako TypeScript, AWS CDK a SST, která zahrnovala popis důležitých částí aplikace a testovací část, kde byl popsán způsob psání jednotkových testů. Řešení bylo realizováno v prostředí AWS s využitím služeb jako AWS Lambda, SQS, DynamoDB, VPC. Ověření v reálném provozu ukázalo, že aplikace splňuje funkční a nefunkční požadavky, dosahuje nízké latence, je vhodně zabezpečená a její provoz je velmi úsporný. Práce tak potvrzuje, že serverless architektura může být vhodným přístupem i pro konzervativní a silně regulovaná prostředí, jakým je bankovní sektor.