Analýza, návrh a tvorba datového řešení pro vybraný hotel - Hezký, František; Pour, Jan; Faist, Vojtěch; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Hlavním cílem diplomové práce je připravit analytické řešení s cílem podporovat uživatele v oblasti revenue managementu. Teoretický základ práce staví na rešerši akademických a knižních zdrojů, což nabízí čtenářům aktuální pohled na stav poznání vtéto oblasti. Pro lepší pochopení situace na vybraném trhu byla analyzována data z českého i evropského statistického úřadu. Nebyla opomenuta rešerše v oblasti aktuálních trendů z datové analytiky pro obor hotelnictví a revenue managementu. Praktické zkušenosti z praxe se autor snažil předat prostřednictvím kapitoly věnující se hotelové analytice s cílem lépe pochopit prostředí a faktory působící na vybraný segment. Popis hotelové analytiky se zaměřením na revenue management může být obohacující pro hoteliéry, kteří o zavedení praktik dynamické cenotvorby uvažují. Datové řešení se skládá ze dvou částí – první z nich obsahuje sadu reportů se zaměřením na revenue management s cílem podporovat uživatele v činnostech cenotvorby a analýzy poptávky, druhá část se věnuje pokročilé analytice. Práce obsahuje popis procesu analýzy, návrhu a implementace datového řešení a přináší praktický pohled na možnosti platformy Keboola pro malý podnik. Pokročilá analytika je druhou částí datového řešení nabízející ukázku možnosti využití modelu strojového učení v jazyce Python pro predikci pravděpodobnosti storna u vybraných hotelových rezervací, jehož obchodním cílem je snižovat procento storen. Datové řešení bylo postaveno na základě provedené analýzy aktuálního stavu a potřeb ze strany hotelu. Navržená architektura umožnuje řešení rozšířit i pro další ubytovací zařízení využívající stejný hotelový informační systém a respektuje omezený rozpočet hotelu. I proto může být pro čtenáře inspirací pro zavedení a implementaci d
Vedoucí práce: Jan Pour
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses