Nákupní záměr a chování spotřebitelů u ekologických a udržitelných produktů z pohledu teorie plánovaného chování - Ježková, Marcela; Novák, Michal; Kincl, Tomáš, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Cílem práce bylo identifikovat a zhodnotit faktory ovlivňující zelený nákupní záměr a následné zelené nákupní chování spotřebitelů za využití teorie plánovaného chování. Všechny proměnné výzkumného modelu jsou kriticky zhodnoceny v literární rešerši, z které vychází stanovené hypotézy. Empirická část práce vychází z kvantitativního dotazníkového šetření, jehož součástí bylo 186 respondentů. Získaná data byla analyzována pomocí Pearsonovy korelace, regresní analýzy, mediační analýzy a doplňkově SEM analýzou. Výsledky potvrdily vliv postoje, subjektivní normy a vnímané kontroly chování na ekologický záměr spotřebitelů. Zároveň vliv záměru na chování. Diskuse a závěr práce navrhují praktická doporučení pro firmy zaměřující se na produkci ekologických produktů.
Vedoucí práce: Michal Novák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses