Mobilní aplikace jako nástroj pro redukci plýtvání potravinami - Kleinerová, Tereza (2025)
Tato diplomová práce se věnuje problematice potravinového odpadu a možnostem jeho snižování prostřednictvím mobilních aplikací. Hlavním cílem diplomové práce je zjistit, zda jsou čeští spotřebitelé otevření udržitelné spotřebě potravin a zda jsou ochotni využívat mobilní aplikace s tím spojené. Výzkum je realizován formou dotazníkového šetření mezi českými spotřebiteli a analyzován pomocí lineární regrese. Výsledky potvrdily všechny testované hypotézy – včetně mediace i moderace. Výzkum přináší nové poznatky o chování českých spotřebitelů a ukazuje, že technologická řešení mohou hrát důležitou roli v podpoře udržitelné spotřeby potravin