Digitalizace bankovnictví a kyberbezpečnost - Klicmanová, Kateřina; Hládek, Tomáš; Medunová, Nikol; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou digitalizace bankovnictví a s ní spojenými otázkami kybernetické bezpečnosti. Teoretická část mapuje historický vývoj platebního styku a popisuje současné trendy v oblasti digitálních bankovních služeb, jako jsou platby na kontakt a virtuální platební karty. Pozornost je věnována i rizikům spojeným s rostoucí digitalizací, zejména formám kybernetických útoků, jako je phishing či malware, a zásadám bezpečného chování v online prostředí. Součástí práce je také přehled konkrétních příkladů aktuálních podvodných praktik, které se v České republice objevují. Praktická část je založena na dotazníkovém šetření, které zkoumá preference uživatelů digitálního bankovnictví a jejich povědomí o kybernetických hrozbách napříč různými věkovými skupinami.
Vedoucí práce: Tomáš Hládek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses