Kvantové počítače a kryptografie - Křesťan, Radim; Ivánek, Jiří, 1953-; Švarc, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Práce se věnuje abstraktnímu konceptu kvantového počítače a simuluje jeho využití v růz- ných odvětvích, konkrétně v oblastech šifrování a strojového učení. Cílem práce je zmapovat aktuální stav šifrovacích systémů a určit jejich odolnost v postkvantovém světě. Součástí této analýzy je i zhodnocení nových systémů, které by mohly ty stávající nahradit. V praktické části se práce zaměřuje na dva hlavní experimenty. Prvním je porovnání efektivity Shorova algoritmu a kvantové verze kvadratického síta při dešifrování RSA, a to prostřednictvím simu- lovaných kvantových obvodů. Druhým experimentem je využití nově formulovaného konceptu kvantových náhodných lesů, kdy jsou trénovány modely na vybraných datasetech s cílem při- spět k popisu vlastností tohoto nového přístupu.
Vedoucí práce: Jiří Ivánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: znalostní a webové technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses