„Přísahal jsem, že je nikdy nesundám z ruky“ : Fenomén opouštění chytrých hodinek z pohledu uživatelské zkušenosti - Jelínková, Petra (2025)
Chytré hodinky patří k nejrozšířenějším typům nositelných technologií, které uživatelům usnadňují každodenní management života, monitorování zdraví či komunikace. Přestože jsou často vnímány jako inovativní pomocníci, jejich dlouhodobé využívání nemusí být vždy samozřejmostí. Tato práce se zaměřuje na fenomén opouštění chytrých hodinek a zkoumá, jak se v průběhu času mění vnímání jejich užitečnosti. Prostřednictvím kvalitativního výzkumného designu a sběru dat formou hloubkových rozhovorů jsou zkoumány faktory, které vedou k omezení používání těchto zařízení. Pozornost je věnována změnám chování dlouhodobých uživatelů chytrých hodinek a aspektům, které ovlivňují jejich rozhodnutí o opuštění. Výsledky výzkumu prohlubují porozumění dynamice užívání chytrých hodinek a spotřebitelskému chování uživatelů.