Vliv leadershipu na duševní zdraví na pracovišti - Ciarkowska, Eliška (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje tématu leadershipu a jeho souvislostem s du-ševním zdravím zaměstnanců. Cílem této bakalářské práce je prozkoumat, jak zaměstnanci vnímají vliv leadershipu na své duševní zdraví. Teoretická část představuje klíčové pojmy spojené s vedením lidí, duševním zdravím, psycho-logickou bezpečností a stresem. Praktická část vychází z kvalitativního výzku-mu, jehož základem byly polostrukturované rozhovory s devíti zaměstnanci z různých pracovních kontextů. Výpovědi respondentů byly analyzovány meto-dou In Vivo kódování. Z rozhovorů vyplynulo, že role lídra je v oblasti duševní-ho zdraví významná, avšak ne absolutní. Zatímco některé prvky vedení, jako je empatie, respekt a otevřená komunikace, byly spojovány s pocitem bezpečí, v jiných případech se ukázalo, že lídr není schopen plně zachytit subjektivní prožívání svých zaměstnanců. Leadership se tak jeví spíše jako vztahový pro-ces, který může přispívat k dobrému pracovnímu prostředí, ale nemůže zaručit psychickou pohodu každého jednotlivce.