Inflační trendy ČR a EU - Kadlecová, Anna-Marie; Kozáková, Petra; Vašíčková, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Diplomová práce se zabývá vývojem inflace ve vybraných evropských státech mezi roky 2019-2024. Ověřuje vliv monetární a fiskální politiky včetně vybraných faktorů na vývoj inflace v Evropě. Zároveň zkoumá vliv krizí po roce 2020 na bankovní sektor v ČR a jeho řízení. V práci je využito korelační analýzy pro faktory ovlivňující inflaci a párového t-testu pro zhodnocení dopadu na ukazatele stability a rentability bankovního sektoru v ČR. Výsledky ukazují, že rozdíly v inflaci byly dány zejména rozdílnou monetární politikou, strukturou ekonomik a energetickou závislostí. Zároveň ukazuje pouze omezené negativní dopady do stability a rentability českého bankovního sektoru.
Vedoucí práce: Petra Kozáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses