Koncept a realita : Životní cyklus podniku z pohledu financí a managementu - Svozil, Jiří (2025)
Vývoj exportně orientovaného výrobního podniku v letech 2009–2023 ukazuje, že život-ní cyklus firem může probíhat přes mezifáze kombinující znaky růstu, zralosti a poklesu. Aplikací cash flow analýzy, manažerských rozhovorů a Greinerova modelu byla identifikována chronická delegace jako trvalá růstová krize. Výsledky rozšiřují teorii organizačního vývoje o dynamiku přechodových fází a dlouhodobé krize kontroly. Práce ukazuje, že zvládnutí přechodů závisí na koordinaci, leadershipu a schopnosti včas rozpoznat inklinace vývoje organizace.