Návrh a sledování procesu změny systému odměňování ve výrobním podniku - Fandáková, Markéta; Král, Pavel; Míková, Irena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem nového odměňovacího systému pro malý výrobní podnik s cílem zvýšit vnímanou spravedlnost, spokojenost zaměstnanců s odměňováním a jejich pracovní angažovanost. Na základě analýzy původního stavu a zpětné vazby od zaměstnanců i vedení byl navržen systém využívající koeficient složitosti zakázky, který umožňuje férovější rozdělení variabilní složky mzdy. K vyhodnocení efektu implementace návrhu nového odměňovacího systému byly využity dotazníky Pay Satisfaction Questionnaire (PSQ) a Utrecht Work Engagement Scale (UWES), distribuované před i po zavedení nového systému, a rovněž rozhovor s vedením podniku. Výsledky ukazují zlepšení v hodnocení spravedlnosti odměňování, vyšší míru pracovní angažovanosti a pozitivní změny v atmosféře na pracovišti.
Vedoucí práce: Pavel Král
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses