Volební korupce v Latinské Americe : případová studie Venezuely - Veselá, Natálie (2025)
Volební korupce je přetrvávajícím problémem Latinské Ameriky, podrývající budování demokratických principů. Z důvodu rozsáhlosti a rozmanitosti regionu se bakalářská práce zaměřuje komplexně pouze na jednu latinskoamerickou zemi – Venezuelu, v níž jsou volební výsledky často předmětem spekulací a pochybností. Práce si klade za cíl zjistit, v jaké fázi volebního procesu dochází ve Venezuele nejobvykleji k volební korupci a které typy volebních podvodů se zde objevují nejčastěji. Dále se práce pokouší identifikovat hlavní faktory přispívající k volební korupci. Nejprve jsou představeny základní teoretické pojmy, dále analyzována volební korupce v Latinské Americe a následně popsán volební proces ve Venezuele. S využitím kvantitativní analýzy je volební korupce ve Venezuele zkoumána ve dvou časových obdobích: za vlády Huga Cháveze a Nicoláse Madura. Výzkum ukázal, že nejčastěji se volební korupce vyskytuje v předvolební fázi volebního procesu. Mezi nejběžnější formy volebních podvodů patří manipulace s volebními seznamy, omezování a zastrašování opozice, změny volebních pravidel a obvodů, nerovný mediální přístup a zneužívání státní moci během volební kampaně. Hlavními faktory přispívající k volební korupci jsou netransparentnost státních institucí, ekonomická závislost na ropném průmyslu, rostoucí chudoba a závislost na státní podpoře, posílení role armády ve státní sféře a udržování blízkých vztahů s autoritářskými režimy. Data odhalila, že volební podvody a represivní taktiky v období vlády Madura výrazně zintenzivněly.