Vliv nositelných technologií na spotřební chování během výletu - Michalková, Kateřina (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem mobilního telefonu jako nositelné technologie na spotřební praktiky mladých lidí během výletu. Zaměřuje se na to, jak telefon ovlivňuje chování, pozornost a prožívání účastníků v konkrétní situaci výletu. Výzkum probíhal prostřednictvím zúčastněného pozorování a polostrukturovaných rozhovorů se šesti informátory ve věku 20–24 let. Výsledky ukazují, že mobilní telefon hraje důležitou roli při plánování, orientaci, dokumentaci a sdílení zážitků, ale zároveň může narušovat plné vnímání přítomného okamžiku. Práce přináší nové poznatky o každodenním používání technologií při jednorázových událos-tech, jako je výlet, a ukazuje, jak mladí lidé reflektují své digitální návyky.