Vliv vnímané organizační kultury a pracovní pozice na pracovní angažovanost - Jináčková, Jana (2025)
Bakalářská práce se zabývá vybranými vlivy, které působí na pracovní angažovanost zaměstnanců. Cílem práce je vyhodnotit vliv vnímané organizační kultury a pracovní pozice na pracovní angažovanost. Na základě literární rešerše jsouformulovány hypotézy pro empirický výzkum. K dosažení tohoto cíle je využit kvantitativní výzkum, konkrétně dotazníkové šetření. Pro analýzu dat je použita lineární regrese, dvouvýběrový t-test a vícenásobná regrese s interakcí. V rámci výzkumu byl prokázán vliv vnímané organizační kultury na pracovní angažovanost zaměstnanců. Zároveň bylo zjištěno, že jednotlivé dimenze organizační kultury se ve vztahu k pracovní angažovanosti liší ve své síle a významnosti. Dále bylo zjištěno, že manažeři vykazují vyšší míru pracovní angažovanosti než řadoví pracovníci. Naopak moderující efekt pracovní pozice na vztah mezi vnímanou organizační kulturou apracovní angažovaností nebyl prokázán. Výzkum přináší nové relevantní poznatky a současně poskytuje cenné informace pro organizace a vedoucí pracovníky, kteří usilují o zvýšení angažovanosti u zaměstnanců.