Postoj voči afirmatívnym akciám na pracovisku vo vzťahu k hodnotovej orientácií pracovníkov - Rinik, Martin (2025)
Cieľom tejto práce bolo preskúmať, ako hodnotová orientácia zamestnancov ovplyvňuje formovanie ich postoja voči afirmatívnym akciám na pracovisku. Výskum bol realizovaný v organizácií implementujúcej iniciatívy na podporu žien v STEM odvetví. Zber dát bol realizovaný kombináciou dvoch druhov dotazníkov PVQ-21 (hodnotová orientácia) a TPB (komponenty plánovaného chovania), pričom dáta boli analyzované za pomoci viacnásobnej lineárnej regresie s moderačnými interakciami. Hoci hlavné hypotézy neboli potvrdené, hĺbková analýza od-halila, že hodnoty seba-prekročenia a otvorenosti, pozitívne ovplyvňujú postoje voči afirmatívnym akciám, pričom hodnoty samotné sa pre-ukázali ako silnejší prediktor než komponenty TPB.