Za oponou rodinných firem : Favoritismus a interní vztahy - Samsonova, Ekaterina (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem favoritismu a nepotismu na pracovní vztahy a vnímání spravedlnosti v rodinných firmách. Teoretická část práce poskytuje přehled o specifikách rodinných podniků a rozebírá pojmy favoritismus a nepotismus v kontextu pracovních vztahů mezi rodinnými a nerodinnými zaměstnanci. V praktické části této práce byl použit smíšený výzkumný přístup, kombinující kvalitativní a kvantitativní metody. Výzkum zahrnoval polostrukturované rozhovory s majiteli rodinných firem a distribuci dotazníků mezi jejich zaměstnance. Tato část práce prezentuje výsledky výzkumu, jejich interpretaci a následnou analýzu.