Za oponou rodinných firem : Favoritismus a interní vztahy - Samsonova, Ekaterina; Sláma, Jiří; Pospíšil, Jan, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem favoritismu a nepotismu na pracovní vztahy a vnímání spravedlnosti v rodinných firmách. Teoretická část práce poskytuje přehled o specifikách rodinných podniků a rozebírá pojmy favoritismus a nepotismus v kontextu pracovních vztahů mezi rodinnými a nerodinnými zaměstnanci. V praktické části této práce byl použit smíšený výzkumný přístup, kombinující kvalitativní a kvantitativní metody. Výzkum zahrnoval polostrukturované rozhovory s majiteli rodinných firem a distribuci dotazníků mezi jejich zaměstnance. Tato část práce prezentuje výsledky výzkumu, jejich interpretaci a následnou analýzu.
Vedoucí práce: Jiří Sláma
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses