Vesnické hospody v ohrožení - Valášková, Tereza (2025)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat faktory, jež přispívají k uzavírání vesnických hospod a sestavit doporučení, jak mohou hospodští těmto faktorům čelit. Hospody představují tradiční centra společenského života na venkově a pro obyvatele může být problematické, pokud hospoda zmizí. Kvalitativní výzkum byl proveden prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů vedených s hospodskými v Jihomoravském kraji. Rozhovory byly analyzovány pomocí tematické analýzy. Silnými faktory jsou pandemie covidu a s ní spojené nové návyky lidí, jež si během tohoto období vypěstovali, dále výrazné zdražení energií a snižující se zájem mladých lidí o hospody.