Empirická zkoumání vizuální populární kultury - Hermanová, Michaela (2025)
Tato diplomová práce zkoumá, jak osobní značka influencerů na Instagramu ovlivňuje rozhodovací procesy příslušníků generace Z a jak se promítá do jejich uživatelských postojů a každodenních praktik na této sociální platformě. Zaměřuje se zejména na to, jak mladí lidé vnímají důvěryhodnost, autenticitu, transparentnost a relevanci doporučovaných produktů a jak tyto faktory formují jejich hodnoty, postoje i nákupní chování. Výzkum využívá kvalitativní výzkumný design (polostrukturované rozhovory a jejich tématickou analýzu), díky čemuž identifikuje klíčové aspekty vnímání influencerů v českém prostředí. Výsledky ukazují, že pro generaci Z je zásadní emoční propojení, sdílené hodnoty a otevřená komunikace influencerů. Práce přináší doporučení pro efektivnější marketingové strategie a přispívá k hlubšímu pochopení digitálního chování generace Z v kontextu sociálních sítí.