Bariéry adopce umělé inteligence ve firmách - Koloušková, Iveta; Kincl, Tomáš, 1979-; Přibil, Jiří, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Cílem této diplomové práce bylo zjistit typy okolností, které vedly k odporu zaměstnanců při přijímání AI ve firmách či okolnosti vedou-cí k pozitivnímu přijetí AI zaměstnanci a také zjistit vliv na pracovní výkon zaměstnanců při integraci technologie AI a jakým způsobem na integraci AI zaměstnanci reagovali. Na základě literární rešerše bylo vyhodnoceno, že relevantní metodou pro tento výzkum je kvalita-tivní metoda v podobě polostrukturovaných rozhovorů. Výsledky uká-zaly výstižné přínosy a rizika související s adopcí umělé inteligence do pracovního prostředí, přičemž se oslovení respondenti shodli na po-třebě adopce AI do firem, neobávají se o svá pracovní místa, ale současně dbají na to, aby její výstupy byly kontrolovány.
Vedoucí práce: Tomáš Kincl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses