Finanční dialog v rodině : otevřenost versus tabu v komunikaci o penězích - Cirhanová, Kristýna; Lejčková, Aneta; Míková, Irena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Finanční komunikace v rodině představuje významný, a přesto často přehlížený aspekt kaž-dodenního soužití. Tato bakalářská práce zkoumá, jak se otevřenost nebo naopak tabuizace tématu peněz v rodinném prostředí promítá do procesu finanční socializace mladých lidí. Zaměřuje se na to, jakým způsobem se formují postoje k financím, schopnost s penězi zacházet a míra finanční sebedůvěry. Práce využívá smíšený výzkumný design, který kombinuje kvantitativní dotazníkové šetření s kvalitativními rozhovory. Výsledky ukazují, že pravidelné kapesné a otevřený dialog mezi rodiči a dětmi posilují nejen základní finanční dovednosti, ale také důvěru v sebe sama při finančním rozhodování. Naopak nedostatek komunikace či nejasná pravidla často vedou k nejistotě a nutnosti dohánět znalosti později v dospělosti. Práce přináší nový vhled do role rodiny jako klíčového prostoru pro formování vztahu k financím a nabízí doporučení pro praxi v oblasti vzdělávání a rodičovského vedení.
Vedoucí práce: Aneta Lejčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses