Kdo se stará, vyhrává? : Vývoj rentability firem po zavedení povinného ESG reportingu - Prček, Jakub; Pospíšil, Jan, 1983-; Dvořák, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem povinného vykazování podle ESG principů na rentabilitu podniku. Využívá syntetickou kontrolní metodu k analýze dopadu směrnice NFRD, která od roku 2018 zavazuje vybrané podniky k nefinančnímu reportingu. Analýza se zaměřila na dva důležité ukazatele rentability, ROAA a ROAE. Statistická významnost vlivu byla ověřena Wilcoxonovými testy. Výsledky, které prokázaly negativní vliv povinného reportování na rentabilitu zkoumaného podniku, mají zajímavé implikace pro podnikatele, manažery i tvůrce politik.
Vedoucí práce: Jan Pospíšil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses