Využívání sportovních metafor v managementu - Linhartová, Eva (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na využití sportovních metafor v ma-nagementu. Cílem diplomové práce je prozkoumat dominující sportovní metafory v oblasti managementu i sportu a identifikovat fak-tory odchýlení se od významu převzatých sportovních pojmů a metafor oproti standardnímu pojetí managementu. Teorie vychází z myšlenky, že organizace a management vychází ze stejných principů. Práce pou-žívá kvalitativní přístup, který je zaměřen na rozhovory a analýzu dat. Závěr práce představuje a identifikuje třívrstvý model, který slouží k přejímání sportovních metafor do organizací. Organizace by tak měly snáze převzít a použít jednotlivé metafory do praxe.