„Analýza potřeb eCommerce subjektů v oblasti Business Inteligence a datové analytiky“ - Kučera, Jan (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na zhodnocení tržního potenciálu nového analytického nástroje určeného pro středně velké eCommerce firmy v České republice. Cílem navrhovaného produktu je umožnit firmám efektivněji využívat svá data prostřednictvím integrace dat o marketingu, logistice, objednávkách a financích. Hodnocení tržního potenciálu využívá rámce jako TAM/SAM/SOM, Porterovu analýzu pěti sil a VRIO analýzu, které slouží k hodnocení velikosti trhu, konkurenční výhody a celkové atraktivity odvětví. Praktická část je dále doplněna o expertní rozhovory, které přinášejí pohled z praxe a zkoumají reálný zájem o podobné řešení. Výsledky ukazují, že klíčovým požadavkem trhu je modularita, možnost přizpůsobení konkrétním systémům a doprovodná konzultační služba. Funkce AI by měly být nabízeny jako volitelná nadstavba. Výstupem práce je doporučení zaměřené na efektivní pozicování a vývoj produktu v souladu s potřebami cílové skupiny.