Digitalizace výrobních procesů : Přínosy zavedení MES v podniku - Mácová, Zuzana (2025)
Cílem diplomové práce je kvantifikovat dopady zavedení systému MES (Manufacturing Execution System) na efektivitu výrobních procesů ve strojírenském podniku. Práce se zaměřuje na analýzu změn v časové náročnosti, přesnosti evidence výroby a dostupnosti informací pro rozhodovací procesy po implementaci MES. Výzkum byl realizován pomocí kombinace kvantitativních (měření časů, dotazníkové šetření mezi zaměstnanci) a kvalitativních metod (focus group s manažery). Výsledky ukázaly výrazné snížení administrativní zátěže, zvýšení přesnosti dat a zlepšení komunikace napříč odděleními. Celkově bylo potvrzeno, že zavedení systému MES přineslo jasné zvýšení produkti-vity a efektivity výrobních operací v podniku.