Digitalizace výrobních procesů : Přínosy zavedení MES v podniku - Mácová, Zuzana; Bína, Vladislav, 1979-; Přibil, Jiří, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Cílem diplomové práce je kvantifikovat dopady zavedení systému MES (Manufacturing Execution System) na efektivitu výrobních procesů ve strojírenském podniku. Práce se zaměřuje na analýzu změn v časové náročnosti, přesnosti evidence výroby a dostupnosti informací pro rozhodovací procesy po implementaci MES. Výzkum byl realizován pomocí kombinace kvantitativních (měření časů, dotazníkové šetření mezi zaměstnanci) a kvalitativních metod (focus group s manažery). Výsledky ukázaly výrazné snížení administrativní zátěže, zvýšení přesnosti dat a zlepšení komunikace napříč odděleními. Celkově bylo potvrzeno, že zavedení systému MES přineslo jasné zvýšení produkti-vity a efektivity výrobních operací v podniku.
Vedoucí práce: Vladislav Bína
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses