Vliv změn v incentivech na cílený výkon - Rotman, Jan (2025)
Incentivy představují klíčový nástroj pro řízení výkonu zaměstnanců a jeho sladění s cíli organizace. Cílem diplomové práce je zjistit vliv změn v incentivech na výkon a přispět k řešení problematiky nastavo-vání incentivů, aby byly v souladu s měnícími se cíli organizace. Vý-zkum vychází z dat pobočkové sítě finanční instituce působící v České republice, kde jsou zaměstnanci odměňováni prostřednictvím proviz-ního systému. Využit byl kvantitativní přístup, konkrétně panelová re-gresní analýza s fixními efekty a výpočet elasticit. Výsledky ukazují, že účinek změn incentivy se liší napříč produkty a že vztah mezi výší jednotkové provize a výkonem je asymetrický. Práce přináší teoretické poznatky o dynamice odměňování a praktická doporučení pro nastave-ní motivačních systémů v organizacích.