Hybridní přístup designu a vývoje informačních systému a proces elicitace požadavků - Makavetskaya, Aryna; Králová, Věra; Dvořák, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Otázka vhodnosti hybridních přístupů – zpravidla kombinujících tradiční a agilní prvky – při designu a vývoji informačních systémů zůstává předmětem široké diskuse, přičemž není jednoznačně stanoveno, zda tato kombinace představuje kompromisní či žádoucí řešení. Cílem této práce je identifikovat, jak se hybridní přístupy k softwarovému inženýrství přizpůsobují specifickým potřebám a podmínkám organizace. Metodou výzkumu je obsahová analýza a jeho formou je případová studie provedená v organizaci, kde vývoj softwarových řešení nepředstavuje hlavní ekonomickou činnost. Výsledkem práce je identifikace třech determinantů, jejichž vzájemné provázání ovlivňuje volbu hybridního přístupu: 1) kontextuální faktory pracovního prostředí, 2) distribuce mentální kapacity a 3) mechanismy optimalizace časového zdroje. Hybridní přístupy se pak jeví jako přirozené řešení, které se adaptuje specifickým potřebám a podmínkám kontextu dané organizace.
Vedoucí práce: Věra Králová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses