Uplatnění tanečníků na profesionální muzikálové scéně - Arnoštová, Tereza (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje postavení profesionálních tanečníků na české muzikálové scéně. Navazuje na dosavadní literaturu a dále jej rozšiřuje o nové poznatky získané prostřednictvím kvalitativního výzkumu. Cílem práce je identifikovat a analyzovat klíčové aspekty, s nimiž se muzikáloví tanečníci setkávají při působení na profesionální muzikálové scéně v České republice a tím přispět k hlubšímu porozumění jejich specifickému postavení v rámci české divadelní praxe. Teoretická část práce vymezuje základní pojmy, představuje historický vývoj muzikálu a dále se zaměřuje na vzdělání tanečníků, jejich pracovní podmínky, finanční situaci, společenské postavení i na dopady pandemie covid-19. Praktická část je založena na šesti strukturovaných rozhovorech s profesionálními tanečníky působícími na pražské muzikálové scéně, jejichž prostřednictvím práce přináší aktuální pohled na jejich profesní realitu a podmínky výkonu této profese.