Vplyv zapojenia firemných tímov do športových akcií na individuálne a skupinové pracovné výstupy - Geletová, Alexandra (2025)
Táto práca skúma vplyv firemných športových aktivít na pracovné prostredie. Cieľom tohto kvalitatívneho výskumu bolo prostredníctvom polo-štruktúrovaných rozhovorov analyzovať, ako účasť na týchto podujatiach ovplyvňuje individuálne fungovanie zamestnancov a dynamiku pracovných tímov. Analýza dát odhalila dva protichodné efekty: katalyzačný a polarizačný. Katalyzačný efekt sa prejavoval na individuálnej úrovni zlepšením osobnej pohody, na skupinovej úrovni budovaním neformálnych vzťahov a pozitívnej tí-movej dynamiky, a na organizačnej úrovni podporujúcou firemnou stratégiou. Naopak, polarizačný efekt sa prejavoval prehlbovaním rozdielov medzi zamestnancami, tlakom na účasť a sociálnym napätím. Vo väčšine prípadov prevažoval katalyzačný efekt. Polari-začný sa objavil len sporadicky. Zistenia poskytujú praktické implikácie pre implementáciu športových aktivít do firemného prostredia.