Udržitelnost jako determinant konkurenceschopnosti destinací cestovního ruchu - Prokešová, Lucie (2025)
Cílem diplomové práce je identifikovat vazbu mezi konceptem udržitelnosti a konkurenceschopnosti destinací cestovního ruchu a na tomto základě sestavit model konkurenceschopnosti akcentující prvek udržitelnosti. Pro dosažení cíle práce jsou využity kvalitativní formy výzkumu – systematická literární rešerše provedená metodou PRISMA a polostrukturované rozhovory s destinačními manažery oblastních organizací destinačního managementu na Vysočině a v Jihočeském kraji. Získaná data jsou analyzována pomocí tematické analýzy. Výsledkem práce je konceptuální model konkurenceschopnosti destinace cestovního ruchu, který integruje aspekty udržitelnosti a zdůrazňuje roli efektivního destinačního managementu. Práce přináší jak teoretický, tak i praktický přínos a přispívá k pochopení, že udržitelnost není pouze doplňkem, ale aktivním hybatelem a nezbytnou podmínkou dlouhodobé konkurenceschopnosti destinací.