Udržitelnost jako determinant konkurenceschopnosti destinací cestovního ruchu - Prokešová, Lucie; Luštický, Martin, 1982-; Musil, Martin, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Cílem diplomové práce je identifikovat vazbu mezi konceptem udržitelnosti a konkurenceschopnosti destinací cestovního ruchu a na tomto základě sestavit model konkurenceschopnosti akcentující prvek udržitelnosti. Pro dosažení cíle práce jsou využity kvalitativní formy výzkumu – systematická literární rešerše provedená metodou PRISMA a polostrukturované rozhovory s destinačními manažery oblastních organizací destinačního managementu na Vysočině a v Jihočeském kraji. Získaná data jsou analyzována pomocí tematické analýzy. Výsledkem práce je konceptuální model konkurenceschopnosti destinace cestovního ruchu, který integruje aspekty udržitelnosti a zdůrazňuje roli efektivního destinačního managementu. Práce přináší jak teoretický, tak i praktický přínos a přispívá k pochopení, že udržitelnost není pouze doplňkem, ale aktivním hybatelem a nezbytnou podmínkou dlouhodobé konkurenceschopnosti destinací.
Vedoucí práce: Martin Luštický
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses