Vztah automatizace a pracovní spokojenosti zaměstnanců - Bařtipánová, Adéla (2025)
Diplomová práce zkoumá vztah mezi automatizací pracovních procesů a pracovní spokojeností zaměstnanců v konkrétní společnosti. Cílem bylo zjistit, jak automatizace ovlivňuje spokojenost, jaké existují rozdíly mezi demografickými skupinami a které faktory mají největší vliv na celkové hodnocení pracovní spokojenosti. Výzkum kombinoval kvantitativní dotazníkové šetření a kvalitativní analýzu otevřených odpovědí. Výsledky ukázaly, že automatizace byla spojena se zvýšením autonomie a celkové spokojenosti. Klíčovými faktory spokojenosti byly autonomie a profesní rozvoj. Práce přináší poznatky pro teorii pracovní spokojenosti a doporučení pro řízení technologických změn v organizacích.