Návnadový efekt v rozhodovacím procesu racionálního a emočního typu - Řehula, Jakub (2025)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem návnadového efektu (decoy effect) na spotřebitelské rozhodování v kontextu produktů s racionální a emoční motivací, jak je vymezuje FCB matice. Cílem bylo zjistit, zda a jak se účinnost návnadového efektu liší v závislosti na typu rozhodovacího procesu a dalších individuálních charakteristikách spotřebitelů. Výzkum byl realizován kvantitativní formou prostřednictvím strukturovaného dotazníku mezi studenty vysokých škol jakožto cílovou skupinou s předpokládanou finanční citlivostí. Výsledky ukázaly, že návnadový efekt se projevuje výrazněji u ra-cionálních produktů každodenní spotřeby, kde spotřebitelé častěji porovnávají cenu a výhodnost variant. Naopak u produktů s emočním rozhodovacím typem se efekt projevil záporně. Tento rozdíl je interpretován s využitím modelu asymetrické dominance (Huber et al., 1982) a principů emočního rozhodování (Ariely, 2008), přičemž výsledky podporují hypotézu, že účinnost kognitivních zkreslení závisí na charakteru motivace k nákupu.