Důsledky působení zaměstnaneckých benefitů - Beňo, Jan; Král, Pavel; Šimáček, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Vztah mezi spokojeností se zaměstnaneckými benefity, organizačním závazkem a záměrem zaměstnanců odejít z organizace představuje klí-čové téma v oblasti řízení lidských zdrojů. Cílem výzkumu bylo ověřit, zda existuje přímá souvislost mezi spokojeností s benefity a klíčovými pracovními postoji. Výzkum proběhl v rámci jediné organizace působící v průmyslovém sektoru, přičemž datový soubor tvořilo 712 respondentů napříč různými typy pracovních pozic. Data byla analyzována pomocí korelační a regresní analýzy a ANOVA testů. Výsledky ukázaly, že spoko-jenost se zaměstnaneckými benefity nemá statisticky významný vliv ani na míru organizačního závazku, ani na záměr zaměstnanců odejít. Dílčí souvislosti se však objevily u manažerské podskupiny, kde některé aspekty benefitů korelovaly s pracovní spokojeností. Výsledky poukazují na kontextuální a percepční charakter působení benefitů. Práce přináší doporučení pro personalistiku a rozšiřuje využití teorie sociální směny v českém kontextu.
Vedoucí práce: Pavel Král
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses