Co vede organizace k transparentnosti? : Systematická rešerše faktorů vedoucích k organizační transparentnosti - Veberová, Jana; Král, Pavel; Šimáček, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na identifikaci a analýzu determinantů ovlivňujících organizační transparentnost. Hlavním cílem bylo zmapovat dosavadní poznatky pomocí systematické literární rešerše (SLR) a identifikovat faktory, které se v odborné literatuře nejčastěji vyskytují. Analýza zahrnovala 291 odborných článků publikovaných mezi lety 2004 až 2025. Zjištěné determinanty byly roztříděny do tří úrovní – makro, meso a mikro. Práce prokázala, že faktory jako velikost organizace, velikost představenstva, regulatorní rámec, genderová diverzita nebo nezávislost vedení mají převážně pozitivní vliv na míru transparentnosti. Naopak finanční páka nebo koncentrované vlastnictví byly často spojeny s negativním působením. Práce dále poukazuje na příčiny nekonzistence v dosavadních výzkumech, jako jsou rozdíly v měření transparentnosti, typologii zkoumaného jevu či použitý teoretický rámec. Součástí výstupu je přehledná matice zachycující konzistenci zjištění napříč regiony. Výsledky přinášejí teoretický přínos a zároveň vytvářejí prostor pro další výzkum, zejména v kontextu rozvojových zemí a českého podnikatelského prostředí.
Vedoucí práce: Pavel Král
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses