Vliv krizových situací na personální změny v bezpečnostních sborech ČR - Kořínek, Michal (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem krizových situací na personální změny v bezpečnostních sborech České republiky. Cílem je analyzovat, zda a jak krizové události ovlivňují příchody a odchody příslušníků sbo-rů a zaměstnanců ve složkách Integrovaného záchranného systému (IZS ČR). Výzkum kombinuje kvantitativní analýzu statistických dat z let 2013–2023 a kvalitativní zhodnocení veřejně dostupných výpovědí za-městnanců. Hlavní metodou je Pearsonova korelační analýza, včetně práce s časovým zpožděním (lagování). Výsledky naznačují, že existuje statisticky významný vztah mezi výskytem krizí a personální fluktuací, přičemž vliv se liší podle typu krize i jednotlivých složek IZS ČR. Práce navrhuje manažerská opatření k zajištění personální stability během krizí a následné marketingové využití pro nábor.