Bariéry přijetí mobilních aplikací proti plýtvání potravinami z pohledu spotřebitelů - Sálová, Aneta (2025)
Cílem této diplomové práce je vyhodnotit vliv faktorů ovlivňujících přijetí mobilních aplikací proti plýtvání potravinami mezi českými spotřebiteli. Na základě modelu TAM a poznatků ze studií Fraccascia & Nastasi (2023) a Chen (2019) byl sestaven konceptuální model zahrnující technologické konstrukty, environmentální postoje, spotřební návyky a demografické proměnné jako kontrolní faktory. Model byl ověřen kvantitativním výzkumem prostřednictvím online dotazníkového šetření a analyzován pomocí hierarchické lineární regrese. Výsledky potvrdily význam vnímané užitečnosti a postoje k plýtvání potravinami, zatímco spotřební návyky, stravovací zvyklosti a demografické charakteristiky (věk, pohlaví, velikost obce) se neukázaly jako statisticky významné. Výzkum rozšiřuje poznání o adopci FWMA v českém prostředí a poskytuje podklad pro další výzkum i praktické využití v oblasti udržitelné spotřeby a digitálních řešení.