Bariéry přijetí mobilních aplikací proti plýtvání potravinami z pohledu spotřebitelů - Sálová, Aneta; Kincl, Tomáš, 1979-; Novák, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Cílem této diplomové práce je vyhodnotit vliv faktorů ovlivňujících přijetí mobilních aplikací proti plýtvání potravinami mezi českými spotřebiteli. Na základě modelu TAM a poznatků ze studií Fraccascia & Nastasi (2023) a Chen (2019) byl sestaven konceptuální model zahrnující technologické konstrukty, environmentální postoje, spotřební návyky a demografické proměnné jako kontrolní faktory. Model byl ověřen kvantitativním výzkumem prostřednictvím online dotazníkového šetření a analyzován pomocí hierarchické lineární regrese. Výsledky potvrdily význam vnímané užitečnosti a postoje k plýtvání potravinami, zatímco spotřební návyky, stravovací zvyklosti a demografické charakteristiky (věk, pohlaví, velikost obce) se neukázaly jako statisticky významné. Výzkum rozšiřuje poznání o adopci FWMA v českém prostředí a poskytuje podklad pro další výzkum i praktické využití v oblasti udržitelné spotřeby a digitálních řešení.
Vedoucí práce: Tomáš Kincl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses