Srovnání výkonnostních charakteristik frameworků Helidon a Spring Boot při zpracování vybraných úloh v prostředí mikroslužeb - Vňuk, Matyáš; Král, David; Doležel, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Mikroslužby patří mezi nejpopulárnější aplikační architektury, zejména u nově vznikajících projektů. Pro vývoj mikroslužeb v jazyce Java existuje řada frameworků usnadňujících jejich implementaci. Jedním z nich je Spring Boot, který nabízí širokou paletu nástrojů a rozšiřujících modulů pro různé druhy úloh. Spring Boot má však několik vyzyvatelů, přičemž jedním z nich je open-source framework Helidon od společnosti Oracle. Helidon klade důraz především na výkonnost a nízkou spotřebu zdrojů. K dispozici však není rozsáhlejší srovnání. Hlavním cílem práce je pomocí stanoveného modelu měření porovnat výkonnostní charakteristiky frameworků Spring Boot a Helidon na pěti komplexních úlohách a stanovit doporučení týkající se volby frameworků. Pomocí literární rešerše byly zkoumány způsoby, přístupy a techniky výkonnostního srovnávání či měření aplikací komunikujících pomocí API. Na základě těchto poznatků byl definován konkrétní model měření, obsahující striktní vymezení postupu nasazení a měření pro účely této práce. Poté bylo navrženo a implementováno pět scénářů s úlohami typickými pro mikroslužby. Vhodnost úloh byla ověřena s dvěma experty z praxe a úlohy byly na základě jejich doporučení upraveny. Měření proběhlo formou řízeného experimentu, při kterém byly aplikace nasazeny do omezených Docker kontejnerů a zatíženy více vláknovou simulací požadavků pomocí nástroje Apache JMeter. Výsledkem práce jsou naměřená a vizualizovaná data a na nich založená doporučení pro softwarové vývojáře i tvůrce srovnávaných frameworků. Měření ukázala, že Helidon dosahuje lepších výsledků zejména v počtu zpracovaných požadavků u úloh, které zahrnují autentizaci. Naopak v úlohách, ve kterých autentizace využita nebyla, vykázal lepší výsledky Spring Boot, a to za cenu mírně zvýše
Práce ukázala, že i pokud by byly výkonnostní charakteristiky jediným kritériem výběru frameworku, nelze univerzálně určit, který ze srovnávaných frameworků je vhodnější volbou.
Vedoucí práce: David Král
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: vývoj informačních systémů [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses