Využití IT technologií pro podporu integrace ESG strategie - Slonimska, Yuliia; Basl, Josef, 1961-; Fortinová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu míry využití IT technologií a pokročilých technologických trendů při implementaci ESG strategie v odvětví mobilních operátorů v České republice. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. V první části je definován pojem ESG, jeho význam pro podniky, ESG strategie, její implementace a související legislativa. Dále je v této části prozkoumána role IT trendů, jako jsou umělá inteligence, big data a blockchain, a jejich vliv na implementaci ESG strategií. Kromě toho je uveden přehled specializovaných softwarů pro správu ESG dat, jejich funkcionalit a dostupných nástrojů a modulů ERP pro ESG data management. Druhá část práce se zaměřuje na formulaci a ověřování výzkumných hypotéz prostřednictvím dotazníkového šetření. Pomocí získaných dat jsou hypotézy vyhodnoceny a aktuální stav implementace ESG strategií ve vybraných firmách je porovnán s jejich očekáváními v horizontu dvou let. V závěru této části jsou hodnoceny výsledky dotazníkového šetření a na základě těchto výsledků jsou navržena konkrétní doporučení pro zlepšení implementace ESG strategií a optimalizaci procesů spojených se zpracováním ESG dat.
Vedoucí práce: Josef Basl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: řízení podnikové informatiky [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses